Apathie in denken

‘Ik heb nergens meer zin in’

‘Ik krijg bijna geen spontane gedachten meer’

‘Wat er gebeurt in de omgeving ,vind ik niet interessant’ 

‘Hoe het met familie of vrienden gaat, heeft mijn belangstelling niet meer’ 

‘Er komen geen nieuwe ideeën meer in me op’

Parkinsonmentaal 4.1 - Apathie_denken

Wat is apathie?

Doordat bij apathie de motor achter het denken is weggevallen, ontstaan er geen nieuwe ideeën. Er komen geen gedachten op die nodig zijn om een gesprek te kunnen voeren. Ook ideeën om tot bepaalde activiteiten te komen (bijvoorbeeld: de fietsband moet geplakt worden) ontstaan niet. Het gevolg van het ontbreken van die gedachten is dat deze activiteiten ook niet gedaan worden. Dit kan op anderen overkomen als bewust ongeïnteresseerd zijn, maar het is een onderdeel van de ziekte en is dus niet expres. Er is geen sprake van niet willen, maar van niet kunnen. Het is voor de omgeving belangrijk om te beseffen dat het denken verminderd is, en dat daardoor een drijvende kracht weggevallen is.

Pictogram-Parkinson-1-Voorbeeld

Voorbeeld

Een vrouw staat elke dag op hetzelfde tijdstip op. Sinds een paar weken komt ze niet verder dan te gaan zitten op de bank. Als haar echtgenoot haar vraagt om iets te doen dan doet ze dat. Maar uit zichzelf komt ze nergens toe. Ook in gesprekken neemt ze geen initiatief meer. Een vriendin vraagt haar waarom ze zo weinig zegt. Zij geeft aan dat ze niks kan bedenken om te zeggen. Ook zittend op de bank heeft ze geen gedachten, en komt er niks in haar op wat ze zou kunnen ondernemen. Ze zou best van alles willen doen, maar ze kan dit niet bedenken.

Patiënt
Pictogram-Parkinson-2-Gevolgen

Wat zijn de gevolgen?

U heeft geen idee waarover u met vrienden of buren zou kunnen praten. U heeft anderen nodig om te bedenken welke activiteiten er gedaan kunnen (of moeten) worden. Zo zult u bijvoorbeeld niet zelf bedenken dat de vaat gedaan moet worden. De omgeving kan dit als luiheid opvatten, terwijl dit geenszins het geval is. Het komt simpelweg gewoon niet in u op, er is geen sprake van onwil.

Pictogram-Parkinson-3-Hoe-gaat-dat-bij-u

Hoe is dat bij u?

Merkt u dat u minder gedachten heeft? Minder ideeën heeft dan vroeger? Dingen u minder interesseren? Minder bezorgd bent dan voorheen? U kunt nu uw gedachten noteren, zodat u daar met anderen over kunt praten, of het later nog eens na kunt lezen.

Pictogram-Parkinson-4-Wat-kan-helpen

Wat kan helpen?

  • Bespreek samen met uw partner en omgeving hoe hier het beste mee om te gaan.
  • Maak afspraken over hoe de omgeving u kan stimuleren.
  • Maak het bespreekbaar bij uw behandelaar.
  • Maak een dagschema met activiteiten en tijden erbij. [zie dagschema]
  • Maak gebruik van een app zoals Day mate.
Deze e-health is niet bedoeld als vervanging voor professionele hulp. Houdt contact met uw behandelaren/ coaches/ begeleiders en bespreek daar altijd wat u als lastig ervaart.
Pictogram-Parkinson-5-Wat-kan-een-naaste-betekenen

Wat kan een naaste betekenen?

  • Het kan heel lastig zijn om te zien hoe weinig initiatief en motivatie uw naaste heeft. Ga hierover in gesprek.
  • Bespreek wat het betekent voor alle partijen en waardoor het komt.
  • Zorg dat u iemand niet overvraagt en blijf geduldig.
  • Maak samen een dagschema/weekbord en stel kleine doelen op. U kunt gebruik maken van een app zoals Day mate. [zie dagschema]
Scroll naar top