Buitengewone ervaringen, het waarnemen van dingen die er niet echt zijn, zoals het horen van stemmen, worden hallucinaties genoemd.
De prikkels uit je omgeving komen via je ogen binnen. De hersenen verwerken deze signalen tot beelden en ze krijgen een betekenis. De hersenen proberen te snappen wat je ziet. Meestal gaat dit goed, soms ook niet. Soms zie je dingen die er in werkelijkheid niet zijn. Dan nemen je hersenen je dus in de maling.
Waarnemen doen we met al onze zintuigen, met onze oren, ogen, neus, mond, en huid. Hallucinaties kunnen dus ook voorkomen in de vorm van horen, zien, ruiken, proeven, en voelen. We noemen dat wat mensen zien, maar wat niet in werkelijkheid aanwezig is, een visuele hallucinatie. Zo zijn er ook andere hallucinaties, zoals auditieve hallucinaties (geluiden die je hoort, maar die er in werkelijkheid niet zijn).
Met name visuele hallucinaties komen veel voor bij mensen met de ziekte van Parkinson. Ze worden meestal veroorzaakt door de ziekte van Parkinson zelf, maar soms ook door het gebruik van medicatie tegen de verschijnselen van de ziekte van Parkinson.