Depressie

 “Niets interesseert me meer”

“Ik ben zo wanhopig, ik wil niet meer leven”

“Ik blijf de hele dag in bed liggen, maar slaap niet” 

“Mijn vrouw is al 8 kg afgevallen en eet bijna niets meer”

Parkinsonmentaal 5.5 - Somberheid_depressie

Wat is een depressie?

Een depressie (depressieve stoornis) komt voor bij één op de drie mensen met de ziekte van Parkinson. Bij een depressie zijn symptomen van somberheid en verminderde interesse tenminste twee weken achter elkaar aanwezig. Daarnaast zijn er ook problemen met de concentratie, slapen [zie Slaapproblemen], eten, beslissingen nemen, vermoeidheid, verminderde energie en gevoelens van wanhoop, schuld en machteloosheid. Deze gevoelens kunnen leiden tot gedachten dat iemand niet meer wil leven. 

Een aantal symptomen van depressie overlappen met kenmerken van de ziekte van Parkinson. Daarom is het belangrijk om op tijd naar uw behandelaar/arts te gaan, en om een goede beoordeling en behandeling te vragen. Het is belangrijk dat een depressie niet gemist wordt. Een depressie is namelijk erg beperkend en schadelijk voor de gezondheid, maar is goed te behandelen. 

Pictogram-Parkinson-1-Voorbeeld

Voorbeeld

Een vrouw van 44 jaar weet sinds twee jaar dat ze Parkinson heeft. Ze kan niet meer werken en heeft moeite om haar huishouden te doen. Haar drie kinderen vragen veel van haar, maar ze moet ze steeds teleurstellen omdat het haar niet lukt alle taken te volbrengen op een dag. Ze voelt zich overal tekort schieten. Als de kinderen en haar man in de ochtend het huis hebben verlaten, duikt ze meteen haar bed weer in, om er vervolgens pas aan het eind van middag weer uit te komen. Ze geniet nergens meer van, eet nog nauwelijks en valt af. Ze voelt zich heel schuldig en ziet geen toekomst meer. Ze heeft het gevoel dat ze haar familie alleen maar tot last is.

Patiënt
Pictogram-Parkinson-2-Gevolgen

Wat zijn de gevolgen?

Als je geen interesse meer hebt en somber bent, onderneem je minder. Je gaat slechter voor jezelf zorgen, je hebt minder trek in eten en gaat afvallen. Het maakt je allemaal niet meer uit, en je bent niet meer gemotiveerd. Zo kun je sociale contacten gaan vermijden, geen activiteiten meer ondernemen en je steeds meer terugtrekken. Door de combinatie van slechter voor jezelf zorgen én de ziekte van Parkinson, kunnen klachten en beperkingen sterk toenemen.

Door bijkomende klachten, zoals vermindering van concentratie, moeite met het nemen van beslissingen en vermoeidheid, kun je het gevoel krijgen dat je geheugen achteruit gaat. [zie denkproblemen, onderdeel vergeetachtigheid]. 

Er is een risico dat je jezelf gaat verwaarlozen. Met bijkomende gevoelens van schuld, wanhoop en machteloosheid kan de toekomst uitzichtloos lijken, en kan de wens ontstaan om niet meer te leven.

Pictogram-Parkinson-3-Hoe-gaat-dat-bij-u

Hoe is dat bij u?

Bent u voortdurend somber? Heeft u nergens meer zin in? Hoe is dat bij u? U kunt nu uw gedachten noteren, zodat u daar met anderen over kunt praten, of het later nog eens na kunt lezen. 

Pictogram-Parkinson-4-Wat-kan-helpen

Wat kan helpen?

Neem contact op met uw behandelaar zodra u bovenstaande klachten herkent en deze langer dan twee weken aanwezig zijn. Een depressie moet behandeld worden. Daar zijn meerdere mogelijkheden voor; zowel met medicatie als met verschillende soorten therapie.

Ziet u het leven niet meer zitten? Dan is er de mogelijkheid om contact op te nemen met telefoonnummer 113.

Pictogram-Parkinson-5-Wat-kan-een-naaste-betekenen

Wat kan een naaste betekenen?

  •  Als u merkt dat de ander zich meer terugtrekt en langere tijd somber is, helpt opvrolijken niet. Probeer de ander te horen en hiernaar te luisteren. Zoek uit wat de behoefte is en hoe u kunt helpen iets te ondernemen of te ondersteunen. 
  • Zoek professionele hulp bij het lang aanhouden van de klachten.
Scroll naar top