Het belangrijkste is: angst is de grote boosdoener. Het maakt veel uit hoe u denkt over wat u ziet. Want als u denkt dat er iets naars of engs aan de hand is, word u er waarschijnlijk angstig van. Wat niet helpt, is wegkijken of uw kussen over uw hoofd trekken. Doe het licht aan of loop er naartoe. Kijk nog eens goed. Klopt het wel wat u ziet en wat u denkt over wat u ziet? U zult merken dat u minder tot geen angst krijgt als het u lukt om de ervaring te zien als iets wat de meeste mensen nou eenmaal niet of minder vaak hebben, maar die verder volstrekt onschadelijk is. Ga ook op onderzoek uit. Wanneer, of op wat voor plaats, komt dit het meest voor? Als u moe of gespannen bent, heeft u er mogelijk meer last van dan wanneer u goed uitgerust bent of leuke dingen doet.
Wat kan helpen bij visuele hallucinaties, is om het licht letterlijk feller aan te zetten. En om een goede bril te kopen, mocht je gezichtsvermogen achteruit zijn gaan (en dat met een bril op valt te lossen …). Het zijn manieren om ervoor te zorgen dat je hersenen
minder vaak ‘dubbelzinnige’ of niet eenduidige ingangssignalen (beelden) krijgen, waar ze dan vervolgens hun geheel eigen gang mee kunnen gaan (met dank aan deze blog van een patiënt-onderzoeker van de Parkinson Vereniging).
Bespreek je klachten ook met je (Parkinson) behandelaar. Wellicht kan er iets aan je medicatie aangepast worden, of heeft hij/zij andere behandelmogelijkheden of tips.
Deze e-health is niet bedoeld als vervanging voor professionele hulp. Houdt contact met uw behandelaren/ coaches/ begeleiders en bespreek daar altijd wat u als lastig ervaart.