Paniekaanvallen

“Opeens weet ik me geen raad meer met mezelf.”

“Soms weet ik even niet meer waar ik het moet zoeken.”

“Ik heb momenten waarop ik echt denk dat ik gek word.”

“Mijn hart bonkt vaak in mijn keel.”

Parkinsonmentaal 1.5 - Angst_paniekaanvallen

Wat zijn paniekaanvallen?

Door de ziekte van Parkinson ben je gevoeliger voor stress. Hierdoor krijg je meer last van de fysieke effecten van Parkinson. Zoals trillen, langzamer bewegen en meer pijn.

Een paniekaanval is een plotseling optredende, heftige angst. Bij een paniekaanval lijkt je hart op hol te slaan, krijg je vaak last van een droge keel, transpiratie, misselijkheid en voel je je vaak licht in je hoofd. Alles lijkt ineens onwerkelijk te zijn. Je bent bang om gek te worden, om de controle te verliezen of dood te gaan. Paniekaanvallen zijn intens en beangstigend. Zo beangstigend dat je een sterke angst voor deze angst ontwikkelt.

Bij Parkinson kan een paniekaanval het gevolg zijn van het uitwerken van de Parkinson-medicatie: Wanneer de Parkinson-medicatie uitgewerkt raakt (‘wearing off’), kunnen motorische klachten, zoals de tremor, stijfheid en/of traagheid, ontstaan of verergeren. Met Parkinson ben je gevoeliger geworden voor stress. Ook andere symptomen zoals somberheid, pijn, angst, vermoeidheid en trager denken, kunnen toenemen. Dit kan tot een paniekaanval leiden: “het gaat fout, ik verlies de controle, ik ga dood”.

Sommige lichamelijke kenmerken van een paniekaanval lijken op lichamelijke kenmerken van Parkinson. Dan ontstaat er een cirkel waarin Parkinsonklachten en paniekklachten elkaar kunnen versterken. Dat geldt ook voor paniekaanvallen die een andere oorzaak hebben dan het uitwerken van de medicatie.

Pictogram-Parkinson-3-Hoe-gaat-dat-bij-u

Hoe is dat bij u?

Hebt u weleens last van stress? Een paniekaanval? Hoe gaat zoiets bij u? U kunt nu uw gedachten noteren, zodat u daar met anderen over kunt praten, of het later nog eens na kunt lezen.

Pictogram-Parkinson-4-Wat-kan-helpen

Wat kan helpen?

  • Leer ontspannen. Ontspanningsoefeningen kunt u uzelf aanleren en toepassen. Oefenen is erg belangrijk. Zeker in het begin. Bij voorkeur een aantal keren per dag. Dit hoeft niet veel tijd te kosten; een kwartiertje is vaak al voldoende. Als u zich op een meer ontspannen manier in situaties begeeft waar u bang voor bent, heeft de angst veel minder kans toe te gaan nemen. Mensen kunnen nou eenmaal niet tegelijkertijd ontspannen en angstig zijn.
  • Maak gebruik van ademhalingsoefeningen. Dat helpt rustiger te worden en helpt u bij de gedachte meer controle te hebben over de situatie. Hierdoor kunt u zich weer sterker voelen.
  • Het kan ook helpen om tegen uzelf te zeggen dat er geen gevaar is. Ook wanneer u merkt dat u in paniek raakt en het anders voor u voelt. Het kan dan ook helpen om te zeggen dat er niets gebeurt, dat u het aan kunt. U stelt zichzelf dan gerust.
  • Het kan ook helpen om afleiding te zoeken wanneer u in een situatie bent die u spannend vindt. En de angstige gevoelens of gedachten proberen te negeren door uw aandacht te richten op de dingen om u heen. Door te kijken naar dingen die zich in uw omgeving bevinden. Of door te gaan hoofdrekenen. Hierdoor is uw aandacht op iets anders gericht.
  • Tenslotte kan het helpen u voor te bereiden op (angstige) situaties. U kunt dit doen door van tevoren na te denken over wat er zou kunnen gebeuren. Hoe u dat dan op zou kunnen lossen. Het opschrijven van mogelijke oplossingen kan daarbij helpen. Ook wanneer u wat angstiger aan het worden bent en misschien wat minder helder kan nadenken. Dan kunt u nalezen wat u voor uzelf heeft opgeschreven.
Deze e-health is niet bedoeld als vervanging voor professionele hulp. Houdt contact met uw behandelaren/ coaches/ begeleiders en bespreek daar altijd wat u als lastig ervaart.
Pictogram-Parkinson-5-Wat-kan-een-naaste-betekenen

Wat kan een naaste betekenen?

Scroll naar top