Angst om te vallen

“Op elke verjaardag ben ik erg gespannen omdat ik bang ben om te vallen.”

“Sinds ik een paar keer ben gevallen, ga ik nooit meer alleen het huis uit.”

Parkinsonmentaal 1.6 - Angst_Vallen

Wat is angst om te vallen?

Vallen is vaak een gevolg van het verschijnsel dat ‘freezing’ wordt genoemd (oftewel; het vastgeplakt staan aan de grond), waarbij het lopen even niet lukt. Freezing gebeurt vaker wanneer de Parkinsonmedicatie (bijna) is uitgewerkt. Vallen is beangstigend en u kunt uzelf pijn doen of verwonden.

Pictogram-Parkinson-2-Gevolgen

Wat zijn de gevolgen?

Wie wel eens is gevallen, kan bang worden om opnieuw te vallen. Dit wordt anticipatie angst genoemd. Hierdoor kunnen de Parkinsonklachten toenemen, zoals stijfheid, traagheid en freezing. Er kan een vicieuze cirkel ontstaan: bang zijn om te vallen laat de freezing toenemen, en dit vergroot de kans om te vallen. Als je dan vervolgens inderdaad valt, wordt de angst om te vallen groter, en zal deze angst blijven bestaan of zelfs toenemen.

Pictogram-Parkinson-3-Hoe-gaat-dat-bij-u

Hoe is dat bij u?

Bent u wel eens bang om te vallen? Hoe gaat zoiets bij u? U kunt nu uw gedachten noteren, zodat u daar met anderen over kunt praten, of het later nog eens na kunt lezen.

Pictogram-Parkinson-4-Wat-kan-helpen

Wat kan helpen?

Om deze cirkel te doorbreken, is het belangrijk om zowel wat aan de angst te doen, als om te zorgen dat het risico om te vallen zo klein mogelijk is. De fysiotherapeut is hierbij erg belangrijk, omdat deze oefeningen kan aanleren om het valrisico te verkleinen.

 

Deze e-health is niet bedoeld als vervanging voor professionele hulp. Houdt contact met uw behandelaren/ coaches/ begeleiders en bespreek daar altijd wat u als lastig ervaart.

Scroll naar top