Extreem piekeren

“Ik ben onzeker geworden over mijn kunnen, daar moet ik veel aan denken.”

“Er zijn nachten dat ik nauwelijks kan slapen omdat ik maar blijf malen.”

“Mijn beste vriendin zegt dat ik te veel doemdenk.”

Parkinsonmentaal 1.4 - Angst_Piekeren

Wat is extreem Piekeren?

Piekeren lijkt op met jezelf praten en gaat vanzelf. Wanneer je de ziekte van Parkinson hebt, is er veel om je zorgen over te maken en over te piekeren. Sommige mensen hebben last van eindeloos piekeren over wat er allemaal met hen zou kunnen gebeuren, of met iemand die voor hen belangrijk is (zoals hun partner of kinderen). Is het ene mogelijke probleem voorbij, dan is er alweer een volgend probleem om over te piekeren. Stoppen met piekeren lukt dan vaak niet. Piekeren is meestal negatief van aard, het lost geen problemen op en mensen gaan vaak denken in doemscenario’s.

Pictogram-Parkinson-1-Voorbeeld

Voorbeeld

Iemand kan bijvoorbeeld nadenken over een belangrijke gebeurtenis die staat te gebeuren, zoals een bruiloft. Gedachten die dan op kunnen komen zijn: “Wat nou als ik dan een slechte dag heb? Misschien kan ik niet genieten op deze dag? Lukt het me wel netjes te eten tijdens het diner? Zal ik iemand tot last zijn als ik niet zo snel vooruit kan lopen? Zal er wel genoeg ruimte zijn om met mijn rollator overal doorheen te kunnen lopen?” En noem maar op.

Patiënt
Pictogram-Parkinson-2-Gevolgen

Wat zijn de gevolgen?

‘Normale’ zorgen leiden tot het zoeken van oplossingen en uitvoeren van helpende activiteiten. Voortdurend piekeren leidt er juist toe dat mensen niet meer goed kunnen nadenken over oplossingen, en problemen minder goed kunnen oplossen. Het werkt verlammend. Mensen kunnen nachten wakker liggen van het piekeren, wat ten koste gaat van de energie overdag.

Pictogram-Parkinson-3-Hoe-gaat-dat-bij-u

Hoe is dat bij u?

Hebt u wel eens piekermomenten? Of doemgedachtes? Hoe gaat zoiets bij u? U kunt nu uw gedachten noteren, zodat u daar met anderen over kunt praten, of het later nog eens na kunt lezen.

Pictogram-Parkinson-4-Wat-kan-helpen

Wat kan helpen?

  • Beperk het piekeren tot vaste momenten op een dag en schrijf op waarover u piekert. Lees daarna terug wat de onderwerpen zijn waarover u piekert.
  • Misschien overschat u bepaalde gevaren? Het kan helpen uzelf vragen te stellen. Zoals: ‘wat is het ergste dat er zou kunnen gebeuren?’ en ‘heb ik een concreet bewijs dat het gevaar zich inderdaad voordoet?’ en ‘hoe groot is de kans dat het gevaar zich voordoet?’
  • Het kan ook helpen om andere gedachten te formuleren. Gedachten die helpen. Of gedachten die meer in overeenstemming zijn met de werkelijkheid.
  • Het kan ook helpen om helemaal door te denken over de oplossingen die er zijn voor bepaalde problemen.
  • Tenslotte kan het helpen om iets te doen wat u eng vindt. Of expres iets fout of slordig te doen en dan te ervaren dat de gevolgen daarvan misschien niet zo groot zijn als u van tevoren dacht.
Deze e-health is niet bedoeld als vervanging voor professionele hulp. Houdt contact met uw behandelaren/ coaches/ begeleiders en bespreek daar altijd wat u als lastig ervaart.
Scroll naar top