Zorgen over de toekomst

“Je realiseren dat je straks iets niet meer kan, doet me enorm veel pijn”

“Het ergste moet nog komen.”

“Ik ben zo bang om dement te worden.”

“Werken lukt al niet meer, wat staat mij verder nog te wachten?”

“Iemand vroeg of ik er al wat over op had gezocht op internet. Maar dat doe ik bewust niet, ik wil het echt niet weten.
Het is al erg genoeg als het komt.”

Parkinsonmentaal 1.1 - Angst_Toekomst

Wat zijn zorgen over de toekomst met Parkinson?

De ziekte van Parkinson is een ziekte die niet geneest. De klachten verergeren in de loop van de tijd. Het is dus heel logisch dat je bang kunt zijn voor de toekomst. Bang voor wat er komen gaat, bang voor toenemende afhankelijkheid van anderen, bang om dement te worden. Niemand kan echter de toekomst voorspellen. Piekeren over de toekomst kost veel energie en piekeren lost een probleem niet op. Je kunt door het piekeren angstiger en/ of somber worden.

Pictogram-Parkinson-2-Gevolgen

Wat zijn de gevolgen?

Bang zijn voor de toekomst kan nadelen hebben voor het hier en nu. Je bent dan namelijk aan het denken aan de toekomst en bent niet met je aandacht in het nu. Hierdoor kun je somber worden en minder van het leven genieten [zie Somberheid]

Pictogram-Parkinson-3-Hoe-gaat-dat-bij-u

Hoe is dat bij u?

Bent u ook bang voor de toekomst? Waar bent u bang voor? Hoe gaat zoiets bij u? U kunt nu uw gedachten noteren, zodat u daar met anderen over kunt praten, of het later nog eens na kunt lezen.

Pictogram-Parkinson-4-Wat-kan-helpen

Wat kan helpen?

  • Het bespreken van deze angst voor de toekomst kan helpend zijn. Ook voor uw partner/kinderen is het belangrijk om uw angsten te bespreken.
  • Ook kan het helpen om een onderscheid te leren maken tussen gedachten en gevoelens [zie G-schema]. Bij gedachten kun je weer een onderscheid maken tussen gedachten die helpen en gedachten die niet helpen.
Deze e-health is niet bedoeld als vervanging voor professionele hulp. Houdt contact met uw behandelaren/ coaches/ begeleiders en bespreek daar altijd wat u als lastig ervaart.
Scroll naar top