Medicijnen: adviezen

“Ach 1 pilletje erbij is toch niet erg?! Nou kunnen we tenminste weer op visite gaan…”

Het kan nuttig zijn uw kennis te vergroten over de werking van de medicatie en ook over de invloed die bijvoorbeeld voeding op uw medicatie kan hebben.

De werking van medicatie

Lees de bijsluiters en praat met de Parkinson verpleegkundige/neuroloog over de werking en bijwerking van de medicijnen. Neem contact op met patiëntenverenigingen en stel daar je vragen. Weet hoe de werking is van medicijnen maar weet ook hoe de werking is van je eigen lichaam en hoe de medicijnen hun werking doen in jouw lichaam. Wees vooral heel kritisch.

Invloed van voeding op de medicatie

Voeding kan een invloed hebben op uw medicatie. Ga na op welke manier u het beste uw dieet kunt samenstellen. Heeft u moeite met eten? Is uw eetlust verminderd? Heeft u last van veranderende smaak door de medicijnen? Bent u aan het afvallen? Allemaal zaken die belangrijk zijn. Praat erover met uw Parkinsonverpleegkundige/neuroloog of diëtiste.

Ook maakt het uit wanneer u de medicatie inneemt. Eiwitrijke voeding zorgt voor een slechtere werking van de medicatie dus deze kunt u beter niet combineren. Bespreek dit met uw diëtiste. Maar ook praktische zaken, zoals: hoe kun je makkelijker eten, hoe breng je het voedsel eenvoudiger naar je mond? Bijvoorbeeld door je bord op een hoger niveau te plaatsen. 

Hoe meer kennis je hebt, hoe meer controle je hebt over wat je zelf kan doen rondom het gebruik van de medicatie.

Scroll naar top