Angst

“Als dat me overkomt kan ik wel door de grond zakken. Ik kan me dan zo’n zorgen maken over wat andere mensen dan wel niet over mij denken.”

“In angst herken ik mij niet zo, al ben ik wel bang voor de toekomst, misschien is dat toch ook wel angst.”

Parkinsonmentaal 1 - Angst

Wat is angst?

Angst (bang zijn) is een gevoel, net zoals boosheid, blijheid, somberheid, schaamte en walging gevoelens zijn. Angst kan verschillende vormen aannemen. Meestal voel je angst in je lichaam voordat je weet dat je bang bent. Angst kan zich in het lichaam uiten als misselijkheid, druk op de borst, snel ademen, tintelingen in de vingers, duizeligheid, hartkloppingen, zwakte in de benen. Ook merken mensen vaak dat ze onrustig of gejaagd zijn. Zo kunnen lichamelijke klachten toenemen bij stress (acuut of chronisch). Dit kan overgaan in angst en paniekklachten. Bij de ziekte van Parkinson kan angst leiden tot een toename van stijfheid, trillen of onhandigheid. Het kan zo ernstig worden dat het je belemmert in het nemen van beslissingen en maken van keuzes.

Pictogram-Parkinson-1-Voorbeeld

Voorbeeld

Angst (bang zijn) is een gevoel, net zoals boosheid, blijheid, somberheid, schaamte en walging gevoelens zijn. Angst kan verschillende vormen aannemen. Meestal voel je angst in je lichaam voordat je weet dat je bang bent. Angst kan zich in het lichaam uiten als misselijkheid, druk op de borst, snel ademen, tintelingen in de vingers, duizeligheid, hartkloppingen, zwakte in de benen. Ook merken mensen vaak dat ze onrustig of gejaagd zijn. Zo kunnen lichamelijke klachten toenemen bij stress (acuut of chronisch). Dit kan overgaan in angst en paniekklachten. Bij de ziekte van Parkinson kan angst leiden tot een toename van stijfheid, trillen of onhandigheid.

Patiënt
Pictogram-Parkinson-1-Voorbeeld

Voorbeeld 2

Ik zie dat mijn vrouw zich veel zorgen maakt over de toekomst, ze ligt in bed lang te piekeren over van alles en nog wat. Ze maakt zich zorgen over de Parkinson, over hoe het moet met de aanpassingen in huis, hoe lang de medicatie nog blijft werken, over het steeds afhankelijker worden van mij. Ze voelt zich opgelaten dat ik haar met steeds meer dingen moet helpen.

Naaste

Tip

Angst is een emotie die ook een functie heeft. In sommige situaties is heel goed om naar je gevoel te luisteren en hier iets mee te doen. Bijvoorbeeld als je zorgen hebt over te toekomst, praat er dan over met een naaste, of schrijf ze op of spreek deze in op je telefoon. Als naaste kan het helpen om te luisteren naar het verhaal, om te benoemen dat je partner/ vriend(in) bang is, en vervolgens om afleiding te zoeken. Zeg niet dat hij/zij niet bang moet zijn.

Scroll naar top