Moeite met draaien in bed

“Ik lijk wel een plank”

“Mijn man moet me helpen om te draaien in de nacht”

Parkinsonmentaal 3.6 - Slaap_Draaien bed

Wat is moeite met draaien in bed?

Nachtelijke akinesie, of moeite met bewegen, wordt gewoonlijk veroorzaakt door het uitwerken van de Parkinsonmedicatie. Door het slechter kunnen omdraaien in bed, kan kwaliteit van het slapen verminderen. Het omdraaien kost veel moeite en het kan heel inspannend zijn om de juiste houding te vinden.

Het zorgt voor off-gevoelens bij het wakker worden en kan voor problemen zorgen bijvoorbeeld bij naar het toilet gaan ‘s nachts.

Pictogram-Parkinson-1-Voorbeeld

Voorbeeld

Het lukt Farid niet om ‘s nachts om te draaien. Zijn vrouw moet hem hierbij helpen, maar ook haar gaat het steeds moeilijker af. Farid probeert zijn vrouw te ontzien en blijft langer liggen dan eigenlijk goed is. Hij maakt haar pas wakker als hij het echt niet meer uithoudt. Hij slaapt slecht, en hierdoor merkt hij dat hij steeds meer vermoeidheid krijgt op de dag en soms in slaap valt.

Patiënt
Pictogram-Parkinson-2-Gevolgen

Wat zijn de gevolgen?

Door slecht slapen kun je overdag vermoeid zijn, en kunnen je concentratie en je reactievermogen verminderen. Hierdoor kun je sommige activiteiten niet of met meer moeite uitvoeren dan wanneer je goed geslapen hebt.

Pictogram-Parkinson-3-Hoe-gaat-dat-bij-u

Hoe is dat bij u?

Heeft u moeite met draaien in bed? Hoe gaat zoiets bij u? U kunt nu uw gedachten noteren, zodat u daar met anderen over kunt praten, of het later nog eens na kunt lezen.

Pictogram-Parkinson-4-Wat-kan-helpen

Wat kan helpen?

  • Als het omdraaien in bed moeite kost, kan het heel inspannend zijn om de juiste houding te vinden. Soms kan het helpen om ander bed textiel (lakens, dekbed) te gebruiken, of een ander hoofdkussen.
  • Vraag een fysiotherapeut om oefeningen die kunnen helpen, of vraag aan een ergotherapeut of zij nog geschikte hulpmiddelen hebben. Zoals bijvoorbeeld een bedpapegaai.
Deze e-health is niet bedoeld als vervanging voor professionele hulp.
Houdt contact met uw behandelaren/ coaches/ begeleiders en bespreek daar
altijd wat u als lastig ervaart.
Pictogram-Parkinson-5-Wat-kan-een-naaste-betekenen

Wat kan een naaste betekenen?

  • Slaperigheid kan risico’s met zich meebrengen wanneer er bijvoorbeeld auto gereden moet worden. Het is belangrijk om hier mede op te letten en ondersteuning aan te bieden.
  • Het kan ook zijn dat iemands aandacht en concentratie verminderd zijn, waardoor het lijkt alsof diegene minder interesse heeft. Dit hoeft dus niet het geval te zijn. Praat hierover met elkaar, zodat wederzijds begrip ontstaat.
Scroll naar top